U bent hier: Home › Nieuws › Nieuws

Nieuws

Artikel niet gevonden? Klik dan hier voor het nieuwsarchief

Algemeen nieuws: Winter Elfstedentocht 2016
   (22-02-2016)

Dit was me de tocht wel!!! Zondag 14 februari 2016, hoe slecht kon het weer zijn op deze zondag, wind noord/oost, vrij krachtig, regen en kou. Toch zijn verscheidene Frisianen het gevecht met de elementen aangegaan, waaronder ikzelf. Het was duidelijk zaak warm en droog te blijven. Dus vol in de regenkleding. Niet lekker maar wel doelmatig.

Bij de start dacht ik al: Dit wordt niet eenvoudig voor een hoop deelnemers, zomerhandschoentjes aan, niet genoeg kleding afijn later zag je de gevolgen wel.

Ids en ik zaten vrijwel in de achterhoede. In Sneek werden we al aangehouden door een deelnemer die de kortste weg naar Leeuwarden vroeg, In IJlst zaten al een daar deelnemers in zo'n mooie gouden deken. Volledig onderkoeld. Het mooie is als je wat achterin rijdt, dat je dan pas ziet wat er uitvalt. Afstappers en veel, heel veel onderkoelde deelnemers. Dit ondanks het feit dat de organisatie genoeg had gewaarschuwd.

In Bolsward kregen we te verstaan dat het beter was te stoppen. Waarom vroeg ik iemand van de organisatie? De omstandigheden waren te slecht zei hij en teveel onderkoelde en vermoeide deelnemers. Dat zag je ook wel aan de afstappers aldaar, totaal verkleumd en rillend. Wij hadden nergens last van, ja natte handschoenen. Dus gewoon doorrijden naar Harlingen en daar werden we getrakteerd op een desillusie van jewelste. Hier kregen we nog een stempel en wel 'de laatste' werd ons te verstaan gegeven. De tocht werd stilgelegd. Verder fietsen had geen zin. We konden per bus worden afgevoerd of met de trein terug. De lol was er gelijk af.

Omdat we geen enkel probleem hadden zijn we maar naar Leeuwarden terug gefietst. Daar kregen we ook nog een medaille. Zowaar zat daar een zaal vol met deelnemers in een mooie gouden deken. Niet best. Toch nog 155 km gereden.

Conclusie: prima tocht, jammer dat de organisatie de tocht stil heeft gelegd. Dit deed me denken aan een Elfmerentocht waar ook eens een ingreep is geweest wegens zwaar onweer en de Vierdaagse Nijmegen met die hitte toen (drie mensen overleden). Het is aan de andere kant ook zo, dat er niet voor niets een Veiligheidsplan moet zijn en de ingreep heeft ook te maken met de zorgplicht en de aansprakelijkheid. Als je getraind bent en met de goede uitrusting fiets je de tocht zeker uit. Ikzelf heb de hele winter doorgefietst en dan is er totaal niets aan de hand.

Het doet me wel een beetje pijn om zo te moeten stoppen. Ids had er ook aardig wat moeite mee. Hij heeft dit geuit door zijn medaille iets aan te passen. (zie foto) Het niet verdiende stukje moet maar terug naar de organisatie!!!

Wij als fietsers zijn wel een beetje de slaven van de weg toch zat ik mij te bedenken. Ik heb een aantal jaren geleden de Elfstedentocht eens gelopen in 5 dagen. Te weinig getraind en afgezien als een beest, en pijn, pijn en nog eens pijn. Toen heb ik even stilgestaan bij die dikke steen aan het IJsselmeer waarop staat: "Leaver dea as slaef."  Maar ja, dea loop je ook niet veel verder. Sport is eigenlijk best raar, jullie kennen vast ook de uitdrukking "de dood of de gladiolen". Ook zoiets raars. Toch is het gevoel dat je het weer geklaard hebt altijd erg prettig en dat heb je nu niet.  Afijn het is nu weer zondag als ik dit schrijf en weer waardeloos weer met een troost. De wind staat deze keer goed.

Volgend jaar nog maar een keer. In Sloten zaten we koffie te drinken en naast mij zat iemand met een shirt aan waarop stond "opgeven is geen optie". Daar ben ik het mee eens. Van lopen en fietsen word je echt filosofisch.

Cor Snoeij


Reacties

-- Reageren? Eerst inloggen --

Hans Zwart | 28-02-2016 10:33:00

Hallo Cor

|Mooier en duidelijker kun je deze barre toer niet beschrijven, ook ik heb met de gedachte gespeeld om in de eerste beste trein te Stavoren te stappen.Hier sprak ik de dame bij de stempelpost aan en ze zei dat ze het wel begreep en toverde een glimlach op haar gezicht waarop ik gelijk de fiets onder de billen duwde en door ging, het weer werd er niet beter op en onderweg haalde i steeds meer fietsers in die amper vooruit kwamen, al met al aan gekomen in  Franeker kregen we het advies( zo,n 20 fietsers) om niet meer naar Dokkum te rijden, ik was er helemaal klaar mee en stond te rillen als een rietje van de rand van de rietkraag van het Nannewiid, een man sprak mij  aan en zei je gaat met ons mee richting Dokkum en als je nu stopt dan krijg je er spijt van, welnu een slok van motivatie naar binnen en gaan met die handel, vlakbij Slappeterp heb ik er echt de brui aan gegeven, er zat geen tempo of gevoel meer in mijn benen en ik ben naar Leeuwarden gefietst alwaar ik binnen kwam( kletsnat en ijskoud) en werd na getoeterd door automobilisten die waarschijnlijk al eerder gestopt waren van deze toer, al met al een helse toer die door mij achteraf toch wel iets van voldoening heeft gegeven, winter in Amerika are cold ....but also in Leeuwarden.

Hans

 


hein brandsma | 23-02-2016 17:28:13
Hoi cor     ik heb je verslag gelezen mooi,het  was inderdaad en pittige tocht heb hem samen met peter ytsma ook gereden het vreemde is dat we om plus minus half 4 in bartlehiem nog wel een stempel kregen dus ook dokkum en dus uitgereden half 6 in Leeuwarden, ons geluk was we hadden onze vrouwen mee in volgwagen met droge kleren, de vrouwen hebben we nog keer vooruit gestuurd, naar burdaard om natte kleren in droger te doen dus in burdaard nog een keer droge kleren aan , geen lekke banden had ik ook niet kunnen wisselen , maar zijn überhaupt wel fiets kleding waar je 8uur droog in blijft ik denk het niet.     Gr hein brandsma


Ogenblik a.u.b. ...